forum językoznawców Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Używanie tytułu licencjata
Autor Wiadomość
Zakrza

Uczelnia / Szkoła: WSG
Wysłany: Sro 14 Lip, 2010 21:40   Używanie tytułu licencjata [Cytuj]

Witam. Mam pytanie: czy używanie tytułu licencjata jest poprawne? Pytam, bo nigdy nie spotkałem zapisu z tytułem "lic." przed nazwiskiem. Z czego to wynika? Przecież zarówno lic. jak i mgr. to tytuły zawodowe. A ten drugi stosuje się bardzo często.
Druga sprawa: czy jeśli posiadam tytuł technika i licencjata to mogę używać skrótów lic. tech. (a może tech. lic.), czy poprawnie jest samo lic., bo to tytuł ważniejszy? Czy jakiekolwiek znaczenie ma fakt, że tytuły te zdobyte są z innych dziedzin?
[Profil] [PM] [E-mail]

lehoslav

Uczelnia / Szkoła: Lipšćanska uniwersita
Wysłany: Czw 15 Lip, 2010 18:52    [Cytuj]

Ja osobiście uważam, że używanie tytułu licencjata jest śmieszne.

Zakrza

Uczelnia / Szkoła: WSG
Wysłany: Czw 15 Lip, 2010 19:20    [Cytuj]

Ok, wygląda na to, że źle trafiłem. Sądziłem, że dostanę odpowiedź na wyższym poziomie niż na Pudelku, Bravo, czy Onecie. Trudno.
[Profil] [PM] [E-mail]

lehoslav

Uczelnia / Szkoła: Lipšćanska uniwersita
Wysłany: Czw 15 Lip, 2010 19:57    [Cytuj]

Cytat:
Mam pytanie: czy używanie tytułu licencjata jest poprawne?

Co to w ogóle znaczy "poprawne" w tym kontekście? Masz jakiś tytuł, to możesz go używać...

Cytat:
Pytam, bo nigdy nie spotkałem zapisu z tytułem "lic." przed nazwiskiem. Z czego to wynika? Przecież zarówno lic. jak i mgr. to tytuły zawodowe. A ten drugi stosuje się bardzo często.

I tu dochodzimy do sedna sprawy. Po prostu nie jest to w Polsce przyjęte. Po części studia licencjackie są dość nowym wynalazkiem, po drugie tytuł ten jest chyba zbyt niski, żeby używać go z nazwiskiem "cały czas".
Należy się jeszcze zastanowić, gdzie używa się często tytułu magistra? Tak naprawdę to chyba w aptece i w kręgach akademickich. To też jest część odpowiedzi na pytanie.

W Niemczech np. nie stosuje się tytułu magistra przed nazwiskiem, nikt nie powie "magister Iksiński", nawet nikt tak się na uczelni do magistrów tak nie zwraca. Co kraj, to obyczaj.

Cytat:
Druga sprawa: czy jeśli posiadam tytuł technika i licencjata to mogę używać skrótów lic. tech. (a może tech. lic.), czy poprawnie jest samo lic., bo to tytuł ważniejszy?

Podstawowe pytanie, to gdzie chcesz używać tych skrótów (w jakiej sytuacji).

Cytat:
Czy jakiekolwiek znaczenie ma fakt, że tytuły te zdobyte są z innych dziedzin?

Nie.

Cytat:
Sądziłem, że dostanę odpowiedź na wyższym poziomie

Nie rozumiem o co Ci chodzi. Wyraziłem po prostu swoje zdanie. Zadałaś pytanie tak niekonkretnie (jeżeli chodzi o kontekst używania tytułów), że wyobraziłem sobie sytuację "dzień dobry, nazywam się licencjat technik abiturient Iksiński".

[ ODPOWIEDZ ]